Trygghet på reisen

sikkerhetDe fleste av oss legger ut på en kortere eller lengre reise i løpet av året. Det kan dreie seg om en utenlandsreise eller weekendtur med familien, eller det kan være en reise i forbindelse med arbeid. Det er mange nordmenn som har svært mange reisedøgn i året i forbindelse med jobb, og i tillegg er man kanskje også ute og reiser når man ferierer.

Når man reiser på helgetur eller ferie, er en del av gleden med turen å kunne legge fra seg stress og jag hjemme og slappe av på et hyggelig og gjestfritt hotell med god mat og fine opplevelser. Hvis det er arbeid som er grunnen til at man reiser, er hotellet en trygg base å komme hjem til etter en lang dag med møter eller lange reisetimer. Det er godt å kunne lene seg tilbake, ta et bad eller en tur i spaavdelingen og nyte en bedre middag i restauranten eller et glass vin i baren på hotellet når anledningen endelig byr seg.

En forutsetning for å kunne ha et hyggelig hotellopphold, er at man føler seg ivaretatt og trygg på turen. Både i arbeidssammenheng og på ferie har man ofte med seg både pass, kredittkort og andre verdisaker som man ønsker å oppbevare på en trygg måte, mens man selv er opptatt med enten strandliv eller møtevirksomhet. Det er dessverre ikke en stor nyhet at enkelte deler av verden har høyere kriminalitet enn her i Norge, og det kan være viktig for oss å kunne beskytte verdisakene våre mot tyveri, men samtidig slippe å bære dem i en veske eller bag som man tar med seg overalt.

Derfor er det et viktig kriterium for mange av oss at hotellet skal føles som en trygg base der man har mulighet til å plassere verdisakene på et trygt sted, for eksempel i et oppbevaringsskap. Da vil man ha et sted å legge fra seg de viktige jobbdokumentene eller reisedokumentene på et sikkert sted mens man selv er opptatt med å hygge seg eller være på et møte. Disse oppbevaringsskapene er ofte utstyrt med en kode som man selv velger, og dermed er det bare du selv som har tilgang til det som ligger i skapet, frem til du tar dem ut. Koden er personlig, og dermed er det helt trygt å gå fra verdisakene på hotellrommet når de oppbevares inne i et slikt skap. Mange av skapene er også brannsikre. De skapene som tilbys, er ofte ekte brannskap fra E-skap E-skap er en stor forhandler som har spesialisert seg på å tilby sikre oppbevaringsløsninger i en årrekke, og de er også godkjente for bruk av både privatpersoner og bedrifter. Dersom man har verdisaker i et slikt skap mens man er på reise, vil man være sikker på at dokumenter og verdisaker er trygt oppbevart, samtidig som forsikringene dekker alt man eventuelt måtte miste dersom det skulle oppstå en eller annen hendelse. Sjansen er imidlertid svært liten for at noe skulle gå tapt dersom man benytter seg av denne typen skap på hotellet. Her ligger verdipapirer og ting trygt forvart, og skapene motstår både vann- og brannskader samtidig som de er innbruddsikre.

I de mer utsatte delene av verden er det også slik at det finnes hoteller med ulik standard, og dette gjelder også sikkerhetsstandarden. Ikke alle hoteller er like trygge, og ikke alle hoteller tilbyr safe eller andre typer verdiskap. Det kan lønne seg å være bevisst på hva slags hotell man tar inn på, spesielt hvis man reiser i områder der man oppfordres til å passe ekstra godt på verdisakene sine. Noen steder i verden er faktisk kriminaliteten så høy at det advares mot lommetyver og andre former for kriminelle handlinger i reisebrosjyrer og på reisebyråenes nettsider. Dersom man skal reise til et slikt område, er det viktig at man passer ekstra godt på at man får et hotell som holder høy standard når det gjelder sikkerhetsordninger. Det beste er om du vet på forhånd at hotellet tilbyr en brann- og tyverisikker safe på rommet eller låsbare stålskap i garderober og andre offentlige arealer inne på hotellet. Det er vanlig for hoteller som tar sikkerheten på alvor, å oppgi informasjon om at de har installert safe på rommene eller har andre løsninger for oppbevaring av verdisaker for gjestene. Slik informasjon kan du spørre om å få fra reisebyrået dersom det ikke er oppgitt i brosjyrer eller på hotellets nettsider. På den måten kan man forberede seg og sørge for at man bestiller rom på et hotell som tilbyr oppbevaring av viktige dokumenter og andre verdisaker på en sikker måte under hele oppholdet.

Dersom hotellet skulle være utsatt for uforutsette hendelser, som for eksempel brann, vannskader eller tyveri, vil du også ha ditt på det rene overfor forsikringsselskapet ditt hvis du har benyttet hotellets løsninger for trygg oppbevaring. Sannsynligheten er også mye større for at du ikke mister de viktigste tingene dine i slike situasjoner, selv om andre deler av bagasjen skulle bli stjålet eller utsatt for brann eller andre former for skader.

I dag finnes det også oppbevaringsløsninger på mange togstasjoner og flyplasser rundt omkring i verden, og faktisk også på en del ferje- og bussterminaler. Det er vanligvis ikke vanskelig å finne trygg oppbevaring av verdisaker mens man er på reise, men ofte må man være villig til å betale litt for å få benytte seg av dem. Hvis du vet at du skal ut og reise med verdifulle ting i bagasjen, bør du orientere deg litt og sjekke de ulike stoppestedene du skal til, for å finne ut om det finnes oppbevaringsmuligheter for verdisaker underveis. Det er mulig å få informasjon om hvilke ordninger som gjelder på de fleste større flyplasser og andre transportterminaler i verden i dag, og noen steder er det også mulig å leie plass i et verdiskap på forhånd. Avhengig av hvilke muligheter som finnes, vil du kanskje prioritere å ta med deg verdisakene eller la dem bli liggende igjen hjemme når du skal ut og reise. I de tilfellene der du ikke har annet valg enn å ta dem med deg, er trygg oppbevaring som er bestilt på forhånd en trygghet under hele reisen.

Husk at dersom verdioppbevaring er tilgjengelig på hotellet, men du ikke benytter deg av den, vil ikke forsikringen dekke på samme måte dersom uhellet skulle være ute. Det er viktig at du benytter deg av muligheten når den er der. Det samme gjelder underveis på reisen når du befinner deg på en flyplass eller en jernbanestasjon.

De fleste forsikringsselskaper som tilbyr reiseforsikring, har også en del retningslinjer som det er viktig at man følger. Blant disse er det for eksempel en forutsetning at man benytter seg av løsninger for verdioppbevaring der det er tilgjengelig. Da vil forsikringen dekke dersom skader eller tyveri skulle skje. I tillegg er det å anbefale at man ikke går med lommeboken i baklommen eller i en åpen veske når man ferdes ute på gaten, og at man ikke lar verdisaker ligge fremme på bordet på hotellrommet selv om man bare skal en kort tur ut av rommet.

For et vellykket opphold på hotell eller på reisefot er det godt å vite at det alltid er mulig å finne trygge oppbevaringsløsninger. På den måten kan du alltid ha en trygg og god ferie eller arbeidsreise, der du kan tenke på andre ting enn å måtte vokte over verdisakene dine. Hvis du ønsker å ha en trygg oppbevaring av verdisaker når du er hjemme også, kan du for eksempel kjøpe stålskap i ulike størrelser her.